Visie

Onze visie is niet nieuw in de paardenwereld maar sluit aan bij vele volgens ons mooie ontwikkelingen van de laatste tientallen jaren in vele landen, waar wij ons ook al langer in hebben verdiept. Toen we deze manege zijn begonnen was het dan ook duidelijk dat we er in deze zin inhoud aan wilden geven.

Wij volgen niet één bepaalde leer of richting maar hebben uit tal van paardvriendelijke methodes aspecten en oefeningen overgenomen  en gecombineerd.

Uitgangspunt bij Paardenschool Kakelbont is een vriendelijke en ontspannen sfeer voor mens en paard.  Zowel op als naast het paard gaat het ons om contact maken, het leren begrijpen van de paardentaal en het ontwikkelen van de vaardigheden en mogelijkheden bij mens en paard om samen dingen te kunnen doen.


Paard kind waterslang

In een kleinschalige setting met individuele aandacht voor elk paard en elke leerling is er onder deskundige begeleiding veel te ontdekken en te leren wat er allemaal mogelijk is in het samenzijn met deze grote, mooie wezens.

Het begint er voor ons mee een leefomgeving voor de paarden te creëren waarin zij zo veel mogelijk volgens hun natuurlijke behoeften kunnen leven,  juist in hun “vrije tijd”, die vele uren tijdens dag en nacht beslaat. (zie “onze paarden”).

Vervolgens moeten wij ons realiseren dat wij degenen zijn die iets van en met het paard willen en is het onze taak dit op een manier te doen die begrijpelijk en zo prettig mogelijk voor het paard is, zodat zijn interesse en bereidheid mee te werken en te denken ontwikkelt wordt en behouden blijft. Het paard is geen sporttoestel en ook geen machine en wij willen geen dictators zijn maar zijn respect en aandacht verdienen als goede leider. Gelukkig voor ons hebben paarden geen enkele moeite met het volgen van een goede leider die zich heeft bewezen. Aan ons te leren dit te zijn of te worden…

Ook voor de veiligheid van iedereen is dit van groot belang.


Alle paarden paddockIn de omgang op de grond naast  het paard betekent dit veel leren over paardentaal die vooral  lichaamstaal inhoud, de lichaamstaal van het paard leren verstaan en  vooral je eigen lichaamstaal ontwikkelen , waarvan veel mensen zich nauwelijks bewust zijn. Naast het ophalen, poetsen en opzadelen van de paarden besteden we in de lessen daarom ook aandacht aan werken met een los paard, grondwerk aan een touwtje,  longeren, dubbele lijnen, en obstakelparcours . Hierbij gebruiken we oefeningen uit de natural horsemanship maar ook de klassieke rijkunst.  Afgezien van het ontwikkelen van vertrouwen en leiderschap kan hier ook zonder belasting door de ruiter aandacht besteed worden aan gymnastische oefeningen die het paard helpen soepeler en sterker te worden en zo beter toegerust voor het dragen van een ruiter.

Ook tijdens het rijden staat de communicatie centraal en is het vergezicht waar we naar streven een éénwoorden met het paard en zijn bewegingen om samen alle oefeningen zonder dwingende hulpmiddelen te kunnen doen.


In de rijlessen  werken wij met name vanuit de visie van de Centered Riding methode die aandacht besteed aan alle aspecten van het zitten en rijden op een paard  zoals evenwicht, ontspanning, intentie, meebewegen met het paard en zo voorts vanuit de overtuiging dat een ruiter eerst al deze dingen moet ontwikkelen vóór hij samen met het paard een eenheid kan zijn en op een goede manier opdrachten kan overbrengen op het paard. Wie eens een ongedurige kleuter op zijn nek heeft gehad die alle kanten op beweegt kan zich voorstellen wat een paard meemaakt met een ongebalanceerde ruiter. Hiervoor word er bij ons ook vaak zonder zadel maar op een barebackpad ( een soort kussentje) gereden. Ook hebben wij sinds enige tijd ervoor gekozen alleen nog bitloos te rijden. Bij beginnende ruiters is dit van voordeel voor het paard die niet onnodig in zijn mond word getrokken door onrustige handen,  een geoefende ruiter kan prima zonder bit en bij het leren rijden komt de nadruk op het correcte gebruik van het hele lichaam te liggen en kunnen wij mensen, die gewend zijn dingen met onze handen op te lossen minder iets afdwingen wat niet overeenkomt met de rest van onze lichaamstaal of het paard in een onnatuurlijke houding dwingt.

Wij willen graag dat alle kinderen die bij ons beginnen eerst minstens een cursus voltige meedoen, omdat hierbij alleen bovengenoemde vaardigheden worden geoefend zonder de controle over het paard te hoeven uitoefenen (zie ”voltige”). Spelenderwijs  raken zij vertrouwd met deze grote dieren en in allerlei oefeningen gewend mee te bewegen met de bewegingen van het paard waardoor een ontspannen evenwicht  mogelijk word.