De paarden

Arno

Arno is onze oude opa, hij is geboren op 12 juni 1987 en 1.40m hoog en wordt dit jaar dus al 31!  Ik leerde hem  kennen toen hij 8 jaar oud en koetspaard  in Amsterdam was. In 1995 ging hij met ons mee  naar Drenthe  en hoort sindsdien bij de familie. Hij is een Haflinger van de oude slag: stevig en breed. Nog steeds houd hij van een koetsritje maar ook voltige, een buitenritje of een lesje doet hij nog steeds mee. Sinds hij hier op de manege is is hij zelfs beweeglijker dan de jaren ervoor wat maar weer bewijst: bewegen doet leven, natuurlijk aangepast aan zijn leeftijd en omdat zijn rug langzaam wat gaat hangen met alleen nog lichte kinderen als ruiters. Hij komt altijd vrolijk naar je toe als je hem komt halen uit de paddock en probeert ook als hij niet aan de beurt is zich soms mee naar buiten te sjoemelen. Hij is natuurlijk een oude rot en vind niet gauw iets gek . Als echte Haflinger weet hij wel wat hij wil en als je zelf niet oplet loopt hij zo met je de schuur in waar hij weet dat het voer staat. Maar hij laat zich ook met één vingertje sturen voor een kunstje of zijgangen…

IMG_4403

Bébé

Bébé, volgens zijn paspoort heet hij “Neck”, is geboren op het Spaanse eiland Menorca  op 21 maart 2000. Hij is dan ook ingeschreven als een “Raza Menorquina” en met 1.64 m een echt paard en pikzwart zonder een spikkeltje wit. Met 2 jaar verhuisde hij naar midden Frankrijk waar hij Bébé werd genoemd en als dekhengst aan de slag mocht  en later ook als rijpaard. Hij is sinds het begin van onze manege in 2011 erbij.  Wij kochten hem op z’n twaalfde toen hij net sinds een paar weken  in Nederland was omdat hij, ook na castratie, niet met de nieuwe dekhengst in Frankrijk overweg kon.  Het was wel een tijd wennen voor hem hier in Nederland maar hij was meteen dikke vrienden met Arno. Hij is een grappenmaker die graag gekke dingen doet: van alles met zijn mond vastpakken, emmers optillen, stoelen omgooien en stoeien met de andere paardenjongens. Omdat hij ondanks zijn grote een wat zwakke lange rug heeft, rijden en nu alleen nog lichte ruiters op hem. Hij is een goed beginnerspaard omdat hij heel beheerste gangen heeft, een vriendelijke grote reus die je soms de tijd moet geven maar die ook heel snel kan reageren  als je echt contact hebt (en er een beloning te verdienen valt)IMG_4754.

Bella

20180609_140337 IMGP9212 IMGP9097

 

 

Binky                                                                                                                                     

Binkie liggend

Binky is geboren op 12 mei 2005 op een kinderboerderij bij Barneveld. Officieel heet hij  “Benedictus II” ,heel chique. Hij staat ingeschreven in het Appaloosa stamboek, niet zo gek want hij heeft overduidelijk stippen. Hij is 1.47 m groot.  Ook hij is al sinds het begin van de manege in 2011 bij ons. Hij kwam toen van een ander manege waar ze niet genoeg grotere kinderen hadden om op hem te rijden.                                                                                        Binky is een lieve, vriendelijke pony, soms wat onzeker en op zoek naar goed leiderschap maar uiteindelijk best dapper en nieuwsgierig. Inmiddels heeft hij alle gekkigheid van de voltige op zijn rug heel gewoon leren vinden en ook dingen als zeil op de grond, het podium en de grote bal vind hij niet meer eng. Graag speelt hij met “de boy’s” ( de andere  ruinen) in de groep. Met een wat gevorderde ruiter kan hij best mooi lopen en ook zijn galop wordt steeds verzamelder, als hij de leiding op zijn rug mist loopt hij liever achter een ander paard aan (en knijpt die graag baldadig in zijn bil).  Met loswerken laat hij zich door ieder kind aansturen en komt graag naar je toe als het mag.

sd kaart 2 195Libre waterpret

Bo (Bonica)

Bo is een Spaanse schone van 9 jaar, “pura raza espanola”,  1.60m groot en geboren op 11 juli 2007 in Lleida in Spanje. Zij is pas sinds begin maart 2007 bij ons maar doet het al prima in de groep en heeft een grote vriend in Bébé gevonden. Zij is in haar eerste levensjaar al naar Nederland gekomen en heeft , na een valse start in een donker stalletje, haar laatste 8 jaar bij een lieve familie met twee andere paarden doorgebracht. Ze is een vriendelijke merrie die van aandacht houdt en doet graag haar best met rijden alleen haar rug- en hals spieren moeten  nog wat sterker worden.

20170310_114200 20170312_154231

 

Carmina   

Carmina

Carmina is een Tinker merrie en rond 1,50  m groot. Ze is 16 jaar en we hebben haar sinds een aantal jaren te leen van haar eigenaresse. Met haar eigenaresse, haar dochters en bijrijders heeft zij in het verleden veel verschillende dingen gedaan waaronder vakantietochten voor de koets,  veel buitenritten ook op het strand en rijden met halsringen zonder bit. Dat past dus helemaal bij onze manege en ze doet het hier dan ook prima, en ook voltige doet zij erg goed.                   Carmina is een hele lieve stevige dame die zich eindeloos laat poetsen en vertroetelen. Tussen de paarden had zij het eerst best moeilijk omdat zij zich ondanks haar grote door iedereen liet wegsturen maar er is genoeg plek in de paddock , ook om te eten en ze weet nu al lang rustig haar weg te vinden.  Meestal eet zij met de dames en vooral Kamille is dol op haar ( en die kan zij dan soms lekker weg sturen).

Cindy

IMG_5078 - kopie

Cindy is in mei 2018 verhuisd naar een goede vriendin van ons in Duitsland die haar al lang kende en heel graag wilde hebben. Zij woont nu met 5 ander pony’s en het gaat prima met haar.

Cindy is een merrie en geboren op 21 mei 1998 en rond 1.40 m groot. Ze lijkt erg op een Konik met haar donkere wildkleur en aalstreep op haar rug. Toch staat zij ingeschreven in het Appaloosa stamboek en volgens haar paspoort was haar vader zwart-panterbont en haar moeder vos-panterbont. Haar vader is zelfs een bekende Knabstrupper hengst: “Taro af Boruplund” (foto’s op internet te vinden).   Cindy is samen met Franky  gelijk in het begin van de manege in 2011 hier gekomen, daarvoor liepen zij in tweespan voor de koets in Drenthe en werd met haar door de bossen gereden.                            Zij is een heel gevoelig, mensgericht paardje die graag contact zoekt en met subtiele lichaamstaal te sturen is zowel op de grond als op haar rug.IMG_3633 Als je te grof bent of onrustig zit kan ze snel geïrriteerd en druk worden en is dus niet zo geschikt voor beginners. Verder is ze wel een coole dame die makkelijk alleen naar buiten gaat en niet snel schrikt, en binnen de kudde is ze de leidende merrie. Na een jaar gekwakkeld te hebben met een zweer in haar hoef doet zij nu sinds een tijdje eindelijk weer vol mee in de lessen.

 

Femke

Femke

Femke is een Haflinger dame en geboren op 18 mei 1995 en rond 1.35 m groot.  Zij heeft een paar jaar bij ons op de manege gewoond maar is in de zomer van 2016 door haar eigenaresse  naar een andere stal in het oosten van het land verhuisd waar ze rustig oud kan worden.

 

 

 

Franky

Frankie met Celine

Franky heet voluit “Franky Boy” in zijn paspoort, hij is geboren op 11 juni 1994 en is rond 1.40 m groot. Hij heeft veel kenmerken van een Konik paard zoals de aalstreep op zijn rug en de wildkleur. In zijn paspoort staat niet veel maar het verhaal is dat hij een kruising is tussen een Lippizaner hengst en een Konik merrie. Hij heeft in ieder geval een prachtig opvallend uiterlijk met zijn driekleurige mane , zwarte oorpuntjes en wakkere uitstraling.  In zijn jonge jaren heeft hij, naast het in tweespan voor de koets lopen met Cindy,  ook  een dressuuropleiding gehad.                                              Hij heeft een sterk en trots character, niet het makkelijkste character voor een manege maar toch zijn we erg blij met hem.  Tijdens het rijden is hij een ontzettend harde werker die ook voor de kleinste kinderen zijn best doet (als je hem niet te veel dwars zit) en daarbij heeft hij ook hele makkelijk te zitten gangen. Op de grond is het een ander verhaal: hoe schattig hij zich ook bij het hek door iedereen laat knuffelen, als je iets van en met hem wilt ( ophalen , poetsen of zadelen) moet je wel zeker van jezelf zijn en duidelijk  maar ook respectvol in je lichaamstaal naar hem toe  anders laat hij niet mis te verstaan weten dat je op moet zouten.  Het betekent dat meestal een van ons erbij moet zijn maar maakt de kinderen en lesklanten ook duidelijk dat niet elk paard zo’n meegaand type is die je met al je mensengedoe gewoon kan overvallen. Bij hem kan je heel goed zien en leren dat er geen trucje bestaat om hem van je leiders kwaliteiten te overtuigen maar alleen het complete plaatje van innerlijke en uiterlijke rust, duidelijkheid en kennis van paardentaal.  In de paardengroep heeft hij  ook een leidende rol al valt dat niet altijd op. Net als Bébé pakt hij ook graag zijn lege  voer emmer op en geeft hem aan je of maakt er herrie mee door hem tegen de muur te slaan.IMG_5020

 

 

Kamille    

     KamilleIMG_4406

Kamille is een kleine pony dame van rond de  1,25m groot, geboren op 14 juni 1997 en in haar paspoort staat haar naam als “Kamillo”, beetje vreemd voor een merrie. Ze is een klein type New Forest pony al staat in haar papieren geen precieze afstamming. Ook zij woont al een aantal jaren bij ons en kwam van een andere manege waar ze vrij gestrest vandaan kwam. Ze was meteen dol op Carmina haar “grote” vriendin en staat graag bij haar in de buurt.  Daarnaast is zij ook cool en dapper met buiten rijden en inmiddels een stuk relaxter. Alleen aansingelen vind zij nog steeds niet fijn als het te snel gebeurd.        Zij is  een prima pony voor kleine beginners en loopt ook graag achter een ander paard aan in de lessen.

 

King

King is met Bébé de grootste op de manege : 1.64m groot en geboren in 2003, helaas weten we niet op welke datum maar we hebben er maar 1 april van gemaakt..Ook zijn ras blijkt niet uit zijn paspoort, we weten alleen dat zijn moeder kleiner was dan hij en hij daardoor “King Size ” is genoemd. Hij woont sinds 2013  bij ons en behoort met Franky en Bébé tot de leiders van de kudde. In dat trio gaat Bébé voor Franky aan de kant, Franky voor King en King voor Bébé. Cindy vind hij de leukste merrie van de groep. We weten niet wat hij vroeger heeft meegemaakt maar als je hem benaderd is hij eerst vaak afwijzend of op zijn hoede hij houd niet van hectiek om hem heen dan raakt hij gestrest en kan wild zijn hoofd omhoog slaan maar bij een massage of als er vlechtjes worden gemaakt kan hij ook heel lang rustig blijven staan. Hij is vroeger met vrij veel druk gereden en daardoor stond hij aardig op de rem, inmiddels kan hij ook weer mooi los en  vlotter lopen.

IMG_5078 - kopie (2)

 

 Libre

IMG_7954

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjaak

IMG_9351